Un Nadal ple d’emocions

Aquest Nadal La Ballaruga no s’ha aturat, i ha programat un conjunt d’activitats pels dies de vacances perquè els nens i nenes poguessin divertir-se d’allò més.

D’entre totes les propostes van destacar els casals de la Bisbal del Penedès i Bràfim, que un any més van dipositar la confiança en nosaltres per preparar un casal ben divertit al seu municipi.

El casal de l'Arboç, la novetat d'enguany

Com a novetat, enguany, també s’ha fet un casal a l’arboç, el qual ha comptat amb inflables, tallers de Nadal, xapes, tallers de cuina i jocs gegants.

Paral·lelament, del 22 de desembre al 4 de gener al nostre local,  també s’han fet altres activitats, com per exemple: tallers de Nadal; tardes de cinema nadalenc, jocs de taula i activitats familiars com “Anem a buscar el tió de Nadal”.

També cal destacar la participació de La Ballaruga en altres activitats com la 7a Trobada de Tions del Vendrell organitzada per Àliga del Vendrell; campanyes solidàries (cap infant sense joguina i La Marató de TV3); entre d’altres. 

Col·laboració econòmica de l’Obra Social “La caixa” per adequar la ludoteca

Aquest passat 11 de novembre, La Ballaruga va signar un acord amb l’Obra Social La Caixa per a la donació de 8 mil euros. Els diners aniran destinats a l’adequació i millora de l’espai de les nostres instal·lacions l’av. Sant Vicenç, especialment pel projecte de l’Aula Oberta, un espai d’estudi obert per a nens i nenes, de 3r de primària a 4t d’ESO, on venir a fer els deures, amb el recolzament d’una monitora, i equipament informàtic.


L’acord el van signar Nuria Cid, presidenta de l’AFA Pau Casals i actual presidenta de la Ballaruga i Maria Martin, subdirectora de La Caixa de l’oficina del c/ Doctor Robert del Vendrell.

Donem veu als drets dels infants

El 20 de novembre és del dia universal de la infància. Aquest dia està destinat a fomentar el benestar i els drets dels nens del món. L’any 1954, l’Assemblea General de les Nacions Unides va recomanar que es constituís a tots els països un Dia Universal del Nen i també va suggerir als governs estatals que celebressin aquest dia, en la data que cadascun d’aquests decidís més convenient.

Per a reivindicar i fomentar aquests drets entre els infants, des de la ballaruga es van fer diferents activitats amb l’objectiu de fer reflexionar als infants sobre la manera com viuen ells i elles aquí, i com viuen altres nens i nenes arreu del món.

Durant el Temps del migdia de l’escola Pau Casals, la comunitat de mitjans i grans van fer una assemblea perquè els infants poguessin expressar-se, dir el que en pensen sobre els drets dels infants i debatre entre ells i elles. Després van elaborar un mural que representa un col·lectiu d’infants i frases sobre els drets que tenen i que haurien de tenir.

 L’alumnat de sisè del temps del migdia van amagar diferents peces d’un gran trencaclosques perquè la resta dels companys i companyes les trobessin. Un cop unides  formaven imatges que representaven cada dret dels infants.

La comunitat d’infantil va escoltar amb atenció com les monitores els explicaven les diferències entre el seu món i el d’altres nens i nenes que no tenen la mateixa sort. Amb tot el que havien après van fer un vídeo reivindicant els drets dels infants.

La tarda del divendres vam fer una activitat familiar, una gimcana pels carrers i places del Vendrell. Les famílies s’ho van passar genial i junts van aprendre moltes coses sobre els drets que haurien de tenir tots els infants.

Un any més amb el projecte Lecxit

El projecte Lecxit de la Fundació Bofill vol millorar la comprensió lectora dels alumnes de primària. El programa està destinat als infants d’entre nou i dotze anys que necessiten un acompanyament per millorar les competències lectores bàsiques.

La Ballaruga conjuntament amb l’Associació de Voluntaris CaixaBank porta aquest projecte a les escoles i ja suma 28 d’infants i una vintna d’adults voluntaris.
Aquest curs seguim a les escoles Pau Casals, Àngels Garriga i Àngel Guimerà. Així doncs, els 28 infants milloren la seva comprensió lectora gràcies a l’esforç dels voluntaris i voluntàries que cada setmana dediquen una hora i quart del seu temps lliure a acompanyar aquests nens i nenes en les seves habilitats lectores.

Dins la promoció del voluntariat d’aquest projecte, enguany, a la Biblioteca Terra Baixa,  Jaume Centelles va compartir una xerrada motivadora amb les claus per ajudar en la tasca d’acompanyar i compartir el plaer de llegir.

També a la biblioteca Terra Baixa, es va fer una formació per a les persones que estaven interessades en ser voluntaries. Hi van acudir una trentena.

 

Ludoteca al local de la Ballaruga

La ludoteca de La Ballaruga agafa força. El projecte és un espai de conciliació familiar on infants i joves poden gaudir d’un espai per jugar i sociabilitzar en un entorn segur i inclusiu. 

Actualment una trentena de nens/es gaudeixen d’aquest espai, d’entre ells tres amb necessitats educatives especials.

Aquest servei és gratuït i cada infant disposa de 27 hores al mes per poder gaudir-les quan les famílies ho necessitin.

La Ballaruga també ofereix el servei de corda, en el que una monitora recull als nens als diferents centres escolars del Vendrell i els acompanya fins a la ludoteca.

La ludoteca disposa de jocs simbòlics, jocs de taula, de memòria, matemàtics, de lèxic-escriptura, etc. A més, també compta amb activitats dirigides per les monitores, i cada mes organitzen una activitat extra pensada en la cooperació entre infants i joves, com per exemple un scape-room, o pensada per passar temps en família, com una gimcana familiar.

DIVERDIVENDRES a Cunit!

Aquest passat setembre hem iniciat un projecte conjunt amb l’Ajuntament de Cunit anomenat DIVERDIVENDRES.

Un projecte de lleure gratuït d’activitats guiades pensades per a compartir estones de joc, aprenentatge i oci, mitjançant jocs d’exterior i interior al centre cívic del casal municipal de Cunit.

Les activitats es faran cada divendres fins al novembre i estan adreçades a infants de Cunit de 5 a 12 anys.

Activitats familiars.

Aquest mes de març hem continuat amb les activitats familiars que vam iniciar el trimestre anterior amb la Gimcana dels Drets del Infants i la trobada per Anar a buscar el tió.
Concretament, de la mà de l’Afa de l’escola Garbí, una vintena de persones entre grans i petits, vam poder visitar les instal·lacions de La Bassa on vam poder gaudir del contacte directe amb els animals coneixent les seves característiques i la seva història. Aquesta va ser la primera activitat amb segell Edunauta que te per objectiu incentivar els infants i les famílies a la participació d’activitats del municipi.

Estrenem Aula Oberta d’Estudi

Amb la voluntat que ens caracteritza sempre de donar un cop de mà en el nostre àmbit a les famílies, hem obert l’Aula d’Estudi de 4 a 7 de la tarda a l’espai del Punt-Connecta. Aquest espai disposa d’ordinadors, impressora, escàner, wifi i fotocopiadora que poden utilitzar els alumnes que ho necessitin, però a més, està dinamitzat per una educadora i voluntaris que acompanyen amb els deures i treballs dels participants que necessitin un cop de mà. Ja són més de 30 infants entre 3r de primària i 4t d’ESO que usen aquest lloc com a espai d’estudi on saben que tenen un cop de mà si el necessiten.

Aquest servei se suma al Lecxit, Proinfancia i Dinem en família, projectes que tenen un mateix objectiu, millorar l’Èxit educatiu dels infants i joves.

Diada de Sant Jordi

Com sempre, la celebració de Sant Jordi és una diada molt especial. Cada any participem en les activitats del Vendrell amb la venda de roses solidàries per a beques de les activitats d’estiu, i una activitat lúdico-educativa pels infants. Enguany l’activitat infantil ha format part de les activitats Edunautes del Pla Educatiu del Vendrell, així que els alumnes de 4t que han resolt el trencaclosques s’han endut un segell en el seu passaport.
A més aquest any hem estat presents també a Cunit donat que ens van demanar la nostra col·laboració amb uns tallers per a la dinamització de la festa popular als carrers d’aquesta població.