LECXIT

És un projecte de la Fundació Jaume Bofill d’acompanyament a la lectura per a la millora de la comprensió lectora d’infants de 4t a 6è de primària.
El curs 2019/2020 La Ballaruga va començar el projecte de la mà de l’Associació de Voluntaris de La Caixa, amb un gran equip de 18 voluntàries i voluntaris que donen suport a 18 alumnes de les escoles Pau Casals i Àngel Guimerà. Fins i tot, durant el confinament que es va produir a partir del març, es va poder fer un seguiment on-line amb sessions per a tots els nens i les nenes que van poder continuar el programa telemàticament.
El programa consisteix en una hora setmanal de lectura i activitats relacionades entre un infant i un adult, durant la qual l’adult li fa un acompanyament a l’infant amb la lectura de contes, activitats de comprensió lectora, incentivar el gust per la lectura, etc.
La Fundació Jaume Bofill prepara una formació específica sobre la metodologia d’aquest programa que orienta i ajuda als voluntaris. L’Associació de Voluntaris de La Caixa s’afegeix a la dinamització d’aquest projecte arribant a diferents territoris de Catalunya, entre ells El Vendrell que conjuntament amb La Ballaruga vam iniciar la implantació de Lecxit al nostre municipi.

La Ballaruga col.labora amb el Pla Educatiu d’Entorn a través d’aquest projecte (entre altres) per millorar l’èxit educatiu dels infants.  En aquest sentit, la valoració acadèmica de les escoles és molt positiva respecte la millora de la comprensió lectora que assoleixen aquests infants, així com de les famílies que han estat les responsables que els seus fills i filles estiguin puntualment cada setmana connectats a l’hora prevista, a través dels seus ordinador, o tablets cedides per La Ballaruga en els casos que s’ha fet necessari.

El treball en xarxa de les quatre entitats Fundació Jaume Bofill, La Ballaruga, la Biblioteca i l’Associació de Voluntaris de CaixaBank i de les escoles, aconsegueix mantenir aquest projecte viu i en constant expansió, doncs hi ha altres centres educatius i altres infants que esperen poder participar al Lecxit.

La tasca que fan dels voluntaris/es, especialment la Marina Vilardell i l’Àngels Farrés que coordinen el projecte, és molt important per ajudar els nens i les nenes a assolir l’èxit educatiu. Mantenir l’interès dels petits lectors amb jocs lingüístics i activitats alternatives, i ha estat del tot essencial que han hagut de fer les sessions virtuals totes les setmanes. Així doncs només ens queda agrair enormement, i encoratjar la seva feina i la seva permanència al programa als voluntaris/es que s’han connectat des de diferents llocs del món, fins i tot des de Cancun!

 

Necessitem voluntaris per arribar a més escoles i més infants que ho necessiten. Si vols ser voluntari/a, envia’ns un correu a laballaruga.voluntaris@gmail.com