Activitats pedagògiques complementàries del currículum escolar (descripció)

La Ballaruga col·labora en la preparació i execució d’activitats complementàries del currículum escolar en temes i jornades que es treballen a les aules amb infants i joves i que aporten als centres educatius activitats i jocs per a tractar temes relacionats amb valors i reivindicacions socials i educatives.

Drets dels infants:

“Joc de les identitats”

Aquesta activitat, en format de joc cooperatiu, fomenta entre els nens i nenes una reflexió sobre la relació directa que té el lloc de naixement de les persones i el seu benestar i possibilitats a la vida.

L’objectiu de l’activitat,  amb el  joc temàtic com a eix central, és donar a conèixer als alumnes els principis bàsics dels drets dels infants, sensibilitzar els nens/es respecte de les diferències entre països, i que, com a protagonistes, en puguin reivindicar el seu compliment.

El Joc de les Identitats permet als alumnes identificar els diferents conceptes que determinen la vida d’un infant (sexe, cultura, educació…) i com l’atzar, ho determina d’una forma important.  A través del joc anirem donant característiques concretes a uns companys molt especials. En acabar, posarem en comú els nostres resultats i farem el debat-reflexió final.

Característiques tècniques de la primera sessió:

– Duració: 1 hora aproximadament

– Material i monitoratge: a càrrec de La Ballaruga

– Preu: gratuït

– Proposta de dates: als voltants del 20 de novembre.

Dracs del món. Sant Jordi:

Presentació de l’activitat:

Joc per equips que inclou activitats creatives,  de capacitat, d’estratègia i de lògica, amb el que podem conèixer cultures i tradicions d’arreu del món a través de la figura del drac, animal mitològic que trobem en gran part de llegendes dels cinc continents.

Coneixem la llegenda de Sant Jordi. En aquesta llegenda Sant Jordi va matar el drac, però aquesta no és l’única llegenda o història en la que apareixen  dracs, sinó que  arreu del món existeixen històries i llegendes de dracs, en algunes, representats com a animals divins, d’altres malignes, i en altres són un més de diversos animals llegendaris. Això és així perquè la figura del drac és un fenomen repetit  a tots els racons del món, independentment de la cultura, la distància o l’època, ja que els dracs, són unes criatures mitològiques presents en les llegendes universals. A través d’aquest viatge pels cinc continents  us convidem a conèixer els altres dracs que existeixen al món,  les llegendes i històries que hi ha darrera de cadascun d’ells, les seves anècdotes, les similituds, les diferències, etc.  Per poder fer aquesta tasca, caldrà que us convertiu en arqueòlegs i exploradors per poder descobrir les altres llegendes del món, però teniu en compte que no és una activitat que podeu fer sols, sinó que necessiteu dels altres per poder arribar a un consens sobre: Per què en llocs tant llunyans i cultures tant diferents comparteixen els mateixos símbols com el drac?

Serà que no som tant diferents com semblem? 

Objectius generals:

§  Conèixer i respectar la interculturalitat  a través de la figura mitològica del drac, un ésser que forma part de la cultura universal i ancestral.

 

§  Potenciar el treball d’equip per a assolir  un objectiu comú.

 

§  Aprendre a planificar i a ordenar idees i els conceptes.

 

El joc:

Per a poder jugar a “Dracs del món”, cal formar cinc equips amb un nombre  d’entre 2 i 6 jugadors per a cada un.

Cada equip ha de disposar d’un espai de treball adequat per a realitzar la part manual del joc, que consisteix en crear i/o muntar un dels 5 dracs del joc amb el material que cada grup troba dins d’una caixa tancada, a cada grup li toca un drac a l’atzar.

Una vegada cada equip ha creat el seu drac, ens disposem a jugar, per a aquesta segona part, necessitem un espai comú, que pot ser al centre de l’aula, on, damunt d’una taula gran, hi posarem el taulell del joc (un mapa amb un recorregut marcat).


Mitjançant un dau, d’un color diferent per a cada grup, i, que cada equip trobarà dins de la caixa, anirem seguint el recorregut del taulell i realitzant les proves que ens demanin les caselles on vagi caient el nostre drac. Les proves poden ser des de preguntes, que s’han de respondre, fins a activitats a realitzar entre tots  i sempre en relació amb la cultura que representa cada drac.